Duurzaamheid

Visie op duurzaamheid

Food Connect hecht waarde aan maatschappelijk verantwoord ondernemen en draagt daarom haar steentje bij aan duurzame voeding. Duurzame voeding wordt door Food Connect gezien als voeding waarbij tijdens de productie en verwerking rekening wordt gehouden met het milieu, dierwelzijn en de mens (people, planet, profit). Het doel voor de komende jaren is om de klanten meer keuze te bieden op het gebied van duurzamere voeding, waarbij ieder duurzaam product een stap in deze richting is.

Een voorbeeld hiervan is ons nieuwe maaltijdenconcept ‘Kook jij of ik’. Het onlangs gelanceerde merk biedt consumenten de mogelijkheid om dagelijks verse gerechten met pure, eerlijke ingrediënten uit de streek online te bestellen en deze aan huis bezorgd te krijgen. ‘Kook jij of ik’ combineert de toenemende interesse in authentieke, verantwoorde en eerlijke voeding met het gemak van een bezorgservice. Daarom werkt het merk puur en alleen met lokale producten van boeren en leveranciers uit de streek. Geteeld met respect voor de dieren, de mens en het milieu.

 

Beperking van voedselverspilling

Het terugdringen van voedselverspilling is zowel ecologisch als financieel wenselijk. Food Connect probeert daarom op verschillende manieren voedselverspilling tegen te gaan. Doordat Food Connect haar maaltijden in verschillende verpakkingen levert, worden restanten tot het minimum beperkt. Zo zijn de maaltijden van Food Connect te verkrijgen in zowel één als meerpersoons verpakkingen en daarnaast kan de klant bij het bestellen van de maaltijden zelf haar portiegrootte bijstellen. Tevens bevatten de maaltijden een heldere bewaar- en opwarminstructie, zodat achteruitgang van de kwaliteit van de producten of bederf tot het minimum beperkt worden.

Daarbij kookt Food Connect haar verse en vriesverse  maaltijden zelf, hierdoor kunnen overschotten in het verse assortiment worden verpakt als vriesverse maaltijden. De overige voedselresten worden door ReFood opgehaald om deze vervolgens nuttig en duurzaam te verwerken. ReFood wint uit deze reststoffen, grondstoffen voor de productie van biodiesel en milieuvriendelijke energie in de vorm van stroom en warmte uit biogasinstallaties.

 

Inkoop grondstoffen en verpakkingen

Alle grondstoffen van Food Connect worden geleverd door leveranciers uit Nederland. Food Connect werkt per vakgebied rechtstreeks met specialisten bijvoorbeeld een aardappelverwerker, een rundvleesproducent etc.

Food Connect is bezig om de komende jaren haar verpakking te verduurzamen. Een voorbeeld is de kartonnenverpakking van Kook jij of ik. Het voordeel van deze verpakking is dat de folielaag in de verpakking verwijderd kan worden waarbij het afval gescheiden kan worden. De nieuwe verpakking kan zowel in de magnetron als in de oven gebruikt worden door de klant.

 

Groene stroom van Pure Energie

Wij geloven in een bewuste omgang met mens, dier, natuur en milieu. Daarom kiezen wij voor ons stroomverbruik voor de groenste stroom van Nederland en zijn we een samenwerking aangegaan met Pure Energie uit Enschede. De duurzame stroom van Pure Energie wordt uitsluitend opgewekt door zon- en windprojecten in Nederland. Onze groene stroom komt rechtstreeks uit de windmolen bij windpark de Hondtocht (Dronten). Met deze duurzame investering bespaart Food Connect meer dan 300.000 kilo CO2-uitstoot per jaar. Door deze samenwerking werken we actief mee aan een duurzame toekomst in Nederland.

 

Transport

Ook voor de komende generaties willen wij zo duurzaam mogelijk maaltijden kunnen leveren. Het is daarom van belang dat wij ook een grote bijdrage leveren aan de toekomst van onze planeet en de populatie. Voor het maaltijdentransport van Food Connect hebben wij bewust gekozen voor kleine bestelwagens, waarmee gecombineerd koel- en vriesmaaltijden bezorgd kunnen worden. Door het combineren van deze producten kan de route efficiënt worden ingedeeld.

Voor het ‘Kook jij of ik’- maaltijdenconcept is Food Connect de samenwerking aangegaan met PostNL. PostNL heeft onlangs haar MVO-prestaties op het platform van FIRA gepresenteerd en maakt ze zo inzichtelijk voor inkopers, leveranciers en (potentiële) klanten. FIRA heeft vastgesteld dat PostNL op niveau ‘goud’ rapporteert.

 

Maatschappelijke doelen

Naast het milieuaspect hecht Food Connect ook waarde aan maatschappelijke doelen. Food Connect zet zich onder andere in voor de volgende maatschappelijke initiatieven: de MS Vereniging Nederland, het EK Klootschieten, het Twentebal, de Fietsvierdaagse van Livio, de Buurtzorg Rollatorloop, de Roparun, de Samendoendag in samenwerking met het Rode Kruis in Enschede, de Eric Braamhaar Foundation en tot slot de Slingerbeurs in Almelo. Ook dit jaar zet Food Connect zich in voor de actie Samen voor de Voedselbank door gratis boodschappen aan te bieden in december. Daarbij organiseert Food Connect verschillende activiteiten voor haar klanten door het jaar heen. Een aantal van deze activiteiten zijn terug te vinden op de social media pagina’s van Food Connect.