Vegetarisch eten: doe jij al mee met deze trend?

29 januari 2019 - 15:10

Vegetarisme, oftewel een manier van eten waarbij je geen vlees eet, is een opkomend begrip in Nederland. Meer groente eten en bewust zijn van wat er op je bord ligt, speelt hierbij een grote rol. Maar hoe is vegetarisch eten eigenlijk ontstaan en hoe speelt Food Connect in op deze trend?

Even terug in de tijd

Het vegetarisme is niet iets wat de laatste jaren pas ontstaan is. Al honderden jaren geleden werden er vanuit het geloof meldingen gemaakt om geen geweld te gebruiken tegen dieren. Dit had met reïncarnatie te maken, waarbij je na de dood weleens zou kunnen terugkeren op aarde als een dier.

Van reïncarnatie naar dierenwelzijn

Tegenwoordig draait het bij de Westerse vegetariër echter niet om reïncarnatie, maar spelen dierenwelzijn, het milieu en het gezonde imago de grootste rol. Door deze bewustwording zien we de trend van vegetarisch eten steeds duidelijker naar voren komen. Van superfood tot aan vegetarische maaltijden: we zijn er stiekem allemaal een beetje nieuwsgierig naar geworden!

Stoffig imago

Eerlijk is eerlijk, lange tijd waren veel vleesvervangers niet zo heel lekker. Maar dat verandert snel. Zo werd bijvoorbeeld bij een gehaktballenwedstrijd in 2013 van de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie de derde prijs gewonnen door de gehaktbal van de Vegetarische Slager. De vakkundige jury wist hierbij niet eens dat er een vegetarische gehaktbal tussen zat!

Vegetarisch eten is hip

Inmiddels eten we gemiddeld twee dagen per week een vegetarische maaltijd. Kortom het stoffige imago van vegetarische voeding is echt verleden tijd. Steeds meer restaurants en supermarkten bieden een ruime keuze aan vegetarische gerechten aan, waarvan het water je in de mond loopt. Ook kiezen mensen er vaker voor om gedeeltelijk vegetarisch te gaan eten. Hierbij wordt er ter afwisseling één of twee keer per week geen vlees gegeten. Het (af en toe) weglaten van vlees in een gerecht is tegenwoordig heel gewoon geworden en past prima in een gezond voedingspatroon.

Waarom vegetarisch

Buiten het feit dat vegetarisch eten heel lekker is, draagt het ook bij aan een betere wereld. Zo zijn er minder dieren in de vee-industrie nodig, is er minder uitstoot van broeikasgassen en kan het bijdragen aan een goede gezondheid. Maar hoe begin je met minder vlees te eten? Dat kan al door kleine stappen te ondernemen. De belangrijkste pijlers hierbij zijn: variatie en bewustwording. Kies de ene dag voor een vleesvervanger, meer groenten, granen of peulvruchten en de andere dag voor een vegetarische lunch. Het is belangrijk dat je bewust wordt van wat je eet en welke positieve gevolgen dit kan hebben. Zo wordt vegetarisch eten leuk!

Vegetarisch eten van Food Connect

Maar wist je dat tegenwoordig de meeste vegetariërs in het Oosten van Nederland wonen? Je zou het misschien niet verwachten, maar Oost-Nederland heeft het hoogste percentage vegetariërs. Het zijn er zelfs twee keer meer dan in Noord-Nederland (respectievelijk 3,5% en 1,7%).

Dit is ons als Twentse maaltijdservice natuurlijk niet ontgaan. Bij Food Connect houden onze koks en productontwikkelaars zich voortdurend bezig met het ontwikkelen van een smakelijke vegetarische gerechten. Wist je dat wij een speciaal vegetarisch menu aanbieden? Hierbij kan je bijvoorbeeld kiezen voor onze vegetarische pastaschotel, een omelet of een van onze andere heerlijke vleesvervangers. Hiermee zet jij in een mum van tijd een verrukkelijke vegetarische avondmaaltijd op tafel.

Heb jij ook z’n trek gekregen in deze heerlijke vegetarische gerechten? Neem alvast een kijkje op onze webshop en neem voor meer informatie contact op met onze klantenservice via 0888 – 10 10 10 of stuur een e-mail naar klantenservice@foodconnect.nl. Food Connect brengt jouw persoonlijke wensen samen!