Stamppot is een oer-Hollands gerecht, toch..?

6 november 2020 - 15:48

Stamppot is een oer-Hollands gerecht, toch? Niets is minder waar, want het recept kregen we uit veel Zuidelijker windstreken. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog rond 1574 waren het de Spaanse bezetters die in Leiden hebben gezorgd voor het ontstaan van de stamppot. Zij aten namelijk, naast paella, een eenpansgerecht van wortelen, pastinaak, uien en vlees. Dit gerecht kwam later bij de Nederlanders bekend te staan als hutspot.

In het gerecht zat dus pastinaak en geen aardappel. Want die befaamde piepers kwamen pas zo’n 300 jaar later naar Nederland, wederom met behulp van de Spanjaarden. Zij ontdekten de plant namelijk in Zuid-Amerika. Pas in de negentiende eeuw werd de aardappel zo populair dat dit de vervanger werd van de pastinaak.

Na de komst van de aardappel dook iedereen de keuken in! Het hutspot recept werd uitgebreid met andere groenten, zoals zuurkool, boerenkool en gestoofde peren. Van echte stamppot was echter nog geen sprake, want het gerecht was toen nog een verzameling van herkenbare groenten. Pas 100 jaar geleden verscheen de stamppot zoals wij hem nu kennen.

Dus stamppot is misschien niet het eeuwenoude nationale gerecht van Nederland, maar het is wel ontzettend lekker! Op een regenachtige herfstdag een lekkere stamppot met een rookworst eten, dat wil toch iedereen?