Op bezoek bij… oesterzwammenkwekerij Geerink

30 augustus 2016 - 11:05

Onze koks hebben weer heerlijke ingrediënten in de nieuwe gerechten verwerkt, zoals  oesterzwammen. Deze kunt u bijvoorbeeld proeven wanneer u kiest voor het wildstoofvlees. Maar waar halen wij onze oesterzwammen vandaan?

Op stap naar Langeveen…

Hiervoor gaan wij naar familie Geerink in Langeveen (Overijssel). Zij zijn in 1996 op hun boerderij begonnen met het kweken van oesterzwammen. De oesterzwammen groeien op een pakket van stro en worden handmatig geoogst als de trossen volgroeid zijn. Het stropakket waarop ze groeien is een zeer verantwoorde groeibodem, omdat het 100% natuurlijk is en de oesterzwam zijn heerlijke specifieke smaak geeft. Daarnaast zijn oesterzwammen cholesterolverlagend, bevatten deze weinig vet maar een hoog eiwitgehalte, wat betekent dat het ook nog eens gezond is! We wilden graag meer weten van oesterzwammen en vroegen het Gerard en Jolande Geerink zelf.

In 1996 begonnen Gerard en Jolanda Geerink, op hun boerderij in Langeveen, met het kweken van oesterzwammen. Negentien jaar later runnen zij een succesvolle kwekerij en worden hun oesterzwammen door geheel Nederland verkocht.

Het kweekproces

De oesterzwammen groeien op een pakket van stro. Ze worden handmatig geoogst als de trossen zijn volgroeid. Het stropakket waarop ze groeien is een zeer verantwoorde groeibodem. Het is 100% natuurlijk en geeft de oesterzwam zijn specifieke smaak.

“Oesterzwammen zijn gezond: ze zijn cholesterolverlagend,
bevatten weinig vet maar een hoog eiwitgehalte”

Oesterzwammen van Geerink uit Langeveen

Na de graanoogst gaat het speciaal voor oesterzwammen geselecteerde stro naar een composteringsbedrijf. Hier wordt het gemengd, gehakseld, gekeerd en bevochtigd. Het stro begint te broeien. Broei is noodzakelijk om de schimmeldraden – waaruit later de oesterzwammen komen – te laten groeien.

Voor het zover is, wordt het stro eerst gepasteuriseerd, dat wil zeggen kortstondig verhit en daarna snel weer afgekoeld. Alle ongewenste bacteriën en schimmels zijn nu dood. Vervolgens wordt het substraat – zoals het stro nu heet met zaadjes en sporen van de oesterzwam geënt.

Gerard vertelt:

“Oesterzwammen zijn een uitstekend alternatief voor een dag zonder vlees en daarnaast zijn ze erg gezond. Ze verlagen bijvoorbeeld het cholesterol, hebben weinig vet maar juist een hoog eiwitgehalte. Na het bakken behoudt de oesterzwam ook nog eens een lekkere ‘bite’!”

De oogst

Gerard vertelt: “Het duurt drie tot vier weken tot de eerste oogst. Dit betekent voor ons vijf tot zeven dagen oogsten. Hierna kunnen we het gehele proces herhalen voor een tweede oogst. Het overgebleven compost voeren wij aan onze Schotse hooglanders, die zijn er gek op!”