Lekker in uw vel met welzijnsorganisatie SWOA

27 mei 2020 - 09:49

Je voelt je fit, maar kunt weleens wat extra gezelschap gebruiken of ondersteuning bij (dagelijkse) activiteiten zoals de administratie of het koken van een maaltijd. Waar kan je dan terecht voor hulp? Het antwoord daarop is: Bij SWOA, een welzijnsorganisatie in Arnhem met als expertise ouderen, en partner van Food Connect. Ongeveer 500 vrijwilligers en 33 beroepskrachten zetten zich dagelijks in om ouderen te helpen en net dat steuntje in de rug te geven. “Wij geloven dat iedereen in staat is zijn leven te leiden zoals hij of zij dat wil”, vertelt Silvio de Brito Caio, projectcoördinator bij SWOA.

“Door onze doelgroep te stimuleren en te laten ontdekken wat ze zelf nog kunnen én willen doen, ondersteunen we ouderen nog zoveel mogelijk uit het leven te halen. Als iemand dit even niet alleen kan, bieden we verschillende diensten die hen net dat steuntje in de rug geven, zoals bijvoorbeeld de maaltijdservice van Food Connect”, vervolgt Silvio, sinds drie jaar werkzaam bij SWOA.

Al 51 jaar een begrip in Arnhem

De welzijnsorganisatie is opgericht op 17 december 1969 en is sindsdien elke dag in de Arnhemse wijken te vinden. Ondersteunen én hulp bieden, dat zijn de uitgangspunten van SWOA. Ze zijn er voor iedereen, ongeacht land van herkomst, geslacht, geaardheid, religie. Maatschappelijke onderwerpen volgen en daarop inspelen zijn alledaagse kost. Zo is SWOA  in het bezit van ‘De roze loper’, een certificaat voor instellingen die aandacht besteden aan seksuele diversiteit bij deelnemers en professionals. “Dit officiële keurmerk sluit naadloos aan bij het motto van SWOA: ‘welzijn is lekker in je vel zitten’. Het is belangrijk om je goed te voelen bij alles wat je doet”, vervolgt Silvio.

Vereenzaming tegengaan

Een ander onderwerp dat speelt is ‘eenzaamheid’. SWOA heeft verschillende projecten om vereenzaming bij ouderen tegen te gaan. Een daarvan is Maatjes Regio Arnhem, waarbij ouderen in contact komen met een vrijwilliger. Silvio vertelt: “Een maatje werkt samen met een vrijwilliger toe naar een doel. In het voorbeeld van eenzaamheid trekt een maatje een tijd met een deelnemer op om er voor iemand te zijn. Maar het belangrijkste is dat ze samen kijken hoe iemand ook op de langere termijn de eenzaamheid kan doorbreken. Bijvoorbeeld door samen activiteiten te ondernemen, op zoek te gaan naar iemands hobby’s etc. Een goede klik tussen een maatje en een deelnemer is daarom erg belangrijk.

Maar ook met de maaltijdservice die SWOA in samenwerking met Food Connect biedt, proberen ze vereenzaming tegen te gaan. Veel klanten kijken uit naar het wekelijkse bezorgmoment. Even een kort praatje, dat kan al zo belangrijk zijn. SWOA werkt met een vaste groep vrijwilligers, waardoor er toch vaak een soort van band met de klant ontstaat.

Toen er jaren geleden vanuit de ouderen een signaal kwam dat er veel behoefte was aan bezorging van maaltijden, zocht SWOA naar de juiste, passende partner. “We kwamen al vrij snel uit bij Food Connect”, vertelt hij lachend.  De vaste vrijwilligers van SWOA proberen er ook in de tijd van de Coronacrisis , op gepaste en veilige afstand, voor de ouderen te zijn. “We kennen onze klanten inmiddels goed genoeg om te zien of het goed gaat met iemand. Dat is fijn, want zo kunnen we snel te hulp schieten als dit nodig is”, vervolgt Silvio.

Met de maaltijdservice voorzien ze ouderen – voor wie het niet meer mogelijk is om zelfstandig een maaltijd te koken – van een heerlijke verse maaltijd die iemand alleen nog in de oven of magnetron hoeft op te warmen. Professionals en ervaren koks van Food Connect bereiden de gerechten. Ze koken met verse ingrediënten en naar de persoonlijke wensen van de klant. “Met de maaltijden van Food Connect houden de ouderen zelf de regie, ondanks dat ze niet meer zelf koken. Ze stellen hun maaltijd samen uit de wisselende (dieet)menu’s. Doordat de maaltijden houdbaar zijn in de koelkast, bepalen ze ook hun eigen eetmoment. En als ze wel vragen hebben, staan wij of de klantenservice van Food Connect, altijd voor ze klaar”.

Vrijwilligers bezorgen de maaltijden thuis

De vrijwilligers zijn volgens Silvio ‘de motor achter SWOA’. “Zonder de inspanningen die de vrijwilligers leveren, kunnen we veel ouderen niet zo goed helpen. Zij zorgen er bijvoorbeeld voor dat de maaltijden op tijd worden bezorgd. De manier waarop onze vrijwilligers zich dagelijks hard maken voor ouderen, is hartverwarmend en prachtig om te zien. Het is onbaatzuchtig werk, dat niet alleen goed doet, maar waar we ook de mooiste vriendschappen zien opbloeien. We zijn dan ook heel erg trots op al onze vrijwilligers”, sluit Silvio af met een lach.

Meer informatie over SWOA

SWOA is een organisatie die blijft ontwikkelen. Medewerkers en vrijwilligers luisteren naar wat de ouderen nodig hebben en spelen daarop in met de verschillende diensten die zij bieden zoals dagbesteding, hulpverlening, administratieve hulp, maaltijden, etc.

Om dit mogelijk te maken kunnen ze alle hulp gebruiken van vrijwilligers. Wilt u ook uw steentje bijdragen? Bekijk dan de mogelijkheden op www.swoa.nl.

Maaltijden proberen? Bestel 5 maaltijden met 35% korting

Wilt u ook genieten van de maaltijden van SWOA en Food Connect?
U bestelt al een maaltijd vanaf € 6,39. Daarnaast  ontvangt u maar liefst 35% korting op uw eerste bestelling. Daarvoor hoeft u zelf niet te bedenken wat u wilt eten, de boodschappen te halen en te koken, dat is nog eens genieten! Een proefpakket bestelt u eenvoudig via 0 888 – 10 10 10 of via www.swoa.uwmaaltijd.nl/proefpakket. Ook wanneer u een dieet heeft, kunt u (zonder meerprijs) gewoon bestellen.