Kwaliteit, bourgondisch en maatwerk: Food Connect brengt het samen!

19 december 2018 - 09:18

Verleden

Als jonge kok had Wim Swier grote ambities. Hij werkte in drie restaurants met Michelinsterren en deed mee aan nationale kookwedstrijden waar hij regelmatig in de prijzen viel. Maar de haute cuisine was hem te beperkt.  „Mijn vrouw Monique en ik zagen dat de wereld aan het veranderen was. Steeds meer ouderen, waar we als maatschappij eigenlijk niet goed mee omgingen. Maaltijdvoorzieningen waren er in die tijd wel, maar er was weinig te kiezen en als oudere moest je blij zijn dat je elke dag te eten kreeg. Dus wij bedachten in onze garage het concept voor een klantgericht maaltijdbedrijf. We wilden af van het imago van tafeltje-dek-je, van saaie maaltijden uit de gaarkeuken. Wij wilden kwaliteit, bourgondisch en maatwerk.”

Heden

Sinds 2010 zit Food Connect in een groot bedrijfspand aan de Plesmanweg in Almelo. Van daaruit vinden elke week zo’n 30.000 maaltijden hun weg naar de klanten, die over heel Nederland verspreid zijn. Zo’n 25 procent gaat naar bedrijven en instellingen, 75 procent naar particulieren, meest ouderen. Swier: „Wij koken vers, geen pakjes of zakjes. Onze aardappelpuree is gemaakt van echte aardappelen. Onze klanten kunnen tegenwoordig zelf hun maaltijd samenstellen. We hebben zevenhonderd maaltijdcomponenten, je kunt elke dag kiezen uit vijf soorten vlees of vis, vijf soorten groenten. Ook vegetarisch, ook glutenvrij, ook halal. En als je moeite hebt met kauwen kunnen wij het ook heel fijn snijden. Dat kost niks extra’s. Mensen die dat nodig hebben hebben het al moeilijk genoeg zonder extra kosten.”

Speciale menu’s voor de feestdagen

Deze week komen alle bestellingen voor de feestdagen binnen. Natuurlijk zijn er speciale menu’s samengesteld. Gekonfijte eendenbout, parelcouscous of een brownie als toetje, het behoort allemaal tot de mogelijkheden. En voor het eind van het jaar staan zelfs oliebollen en appelbeignets op het menu.

Food Connect kookt ook voor heel speciale doelgroepen. Zo ontwikkelde het bedrijf speciale maaltijden voor bodybuilders, in samenwerking met de universiteit van Wageningen. En ook de spelers van Heracles krijgen na elke uitwedstrijd in de bus een uitgebalanceerde maaltijd van het Almelose bedrijf.

En als je moeite hebt met kauwen kunnen wij het ook heel fijn snijden

Zo hip als dat allemaal klinkt, in een paar dingen hecht Swier aan ouderwetse service. Bestellen kan bij Food Connect online, maar ook nog altijd via een papieren formulier. „Niet iedere oudere heeft een computer”, verklaart Swier. En wie belt krijgt een echt mens aan de telefoon, want de directeur heeft een hekel aan ingesproken bandjes met een keuzemenu.

Toekomst

De concurrentie in de maaltijdvoorziening is moordend. Steeds minder mensen koken zelf, er komen steeds meer aanbieders. Food Connect heeft net concurrent-maaltijdbezorger Eten met Gemak overgenomen. Swier: „Het bedrijf vroeg zelf of we interesse hadden. Het kreeg steeds meer moeite met de regelgeving en de eisen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Dat wordt ook steeds ingewikkelder, je hebt schaalvergroting nodig om aan alle regels te kunnen voldoen.”

Groei is dus noodzakelijk, maar Swier richt zich ook op uitbreiding van activiteiten. „We hebben net een winkelformule gelanceerd: Kook jij of kook ik. Daarmee leveren we maaltijdcomponenten aan bijvoorbeeld slagerijen en verswinkels. Een slager wil ook graag kant-en-klaarmaaltijden aanbieden, met zijn eigen vlees natuurlijk. Maar de groenten en aardappelen kunnen wij verzorgen, dan kan hij zich op het vlees concentreren. We gaan ook zoiets doen voor de horeca. Er is een gillend gebrek aan koks, dat is echt een groot probleem. Wij kunnen halffabricaten aanleveren. Als wij een mooie ambachtelijke hachee maken, dan kan de kok extra tijd besteden aan het mooi opmaken van het bord. De toprestaurants willen alles zelf doen, maar voor veel andere horecazaken en cateraars is dat niet meer haalbaar.”

Object

„Mijn koksbuis, met de zilveren medaille die ik won bij de wedstrijd om de Zilveren Koksmuts in 1987. Ik ben diverse malen tweede geworden in wedstrijden. Een collega noemde me ooit de Erik Hulzebosch van de culinaire wereld. Maar ik ben er trots op.”   

Bron: Tubantia, 15-12-2018