Food Connect primeur met seniorenpanel

1 maart 2013 - 09:25

Food Connect Maaltijdservice in Almelo heeft onlangs als eerste gebruik gemaakt van het seniorenpanel, SenTo, onder leiding van Stefanie Kremer van Food & Biobased Research van Wageningen UR. Dit panel, waarvoor zich 700 mensen hebben aangemeld is verdeeld in goed en minder goed proevende ouderen. Dit sluit naadloos aan bij de dagelijkse praktijk van Food Connect waarin zich een zelfde verdeling laat zien. Astrid Kühlkamp, Hoofd Voedingsontwikkeling: “Wij kunnen bij wijze van spreken op één dag over hetzelfde product twee zeer uiteenlopende meningen binnenkrijgen”. Wat de een te flauw vindt, vindt de ander te pittig, dat is voor ons natuurlijk erg lastig om aan te passen. Veel meer dan bij jongere mensen loopt de smaakwaarneming en –beleving binnen de doelgroep sterk uiteen. Met een “gemiddelde” smaak bereik je mogelijk te weinig tevredenheid. Naast smaak speelt, zeker ook voor deze doelgroep, het aspect gezondheid een rol. Food Connect gebruikt al jaren matig zout in combinatie met kruiden en specerijen, maar we proberen het zout nog verder te verlagen. Zo hebben we een traditionele en een zoutgereduceerde gehaktbal in Wageningen laten testen door het seniorenpanel. Frappant en leerzaam: mensen nemen het verlaagde zoutgehalte over het algemeen waar en de waardering voor het product stijgt als het product specifiek als “zoutgereduceerd” wordt omschreven. Dat laatste laat zien dat er perspectief is voor de waardering van gezondere producten als duidelijk wordt gemaakt dat het een voordeel heeft voor de gezondheid. Voor Food Connect een goede reden om door te gaan met het ontwikkelen van lekkere producten die een verantwoord zout-, suiker- en vetgehalte hebben. Overigens wordt de zoutgereduceerde gehaktbal al een aantal maanden verkocht en met goede resultaten!”