Food Connect en Universiteit Wageningen samen sterk tegen ondervoeding

23 oktober 2013 - 08:30

Food Connect en Wageningen UR Food & Biobased Research (WUR FBR) gaan de komende 3 jaar samenwerken aan de ontwikkeling van eiwitrijke maaltijden. Deze maaltijden worden onder andere ingezet bij mensen met een verhoogd risico op ondervoeding. Deze vorm van ondervoeding komt steeds meer voor bij mensen waarbij de eetlust sterk is afgenomen. Mede doordat veel van deze mensen geen zorg aan huis krijgen, wordt hun verslechterde voedingstoestand vaak laat opgemerkt. Food Connect komt dagelijks bij veel verschillende mensen aan huis en signaleert ook een groeiende vraag naar maaltijden die voldoen aan specifieke behoeften.

 Food-Connect---WUR2
v.l.n.r.  Astrid Kühlkamp, Hoofd Voedingsontwikkeling en –kwaliteit Food Connect, Wim Swier, Algemeen Directeur Food Connect, Herman Peppelenbos, Programmaleider Doelgroepspecifieke Voeding WUR FBR]

Momenteel zijn er diverse eiwitdranken en –supplementen verkrijgbaar, waarvan bekend is dat mensen deze slechts tijdelijk willen gebruiken. Het aanbieden van extra eiwit in een heerlijke maaltijd heeft dan ook een grotere kans van slagen. Binnen het samenwerkingsproject worden de ontwikkelde maaltijden veelvuldig getest op aantrekkelijkheid voor de doelgroep. Het uiteindelijke effect van eiwitrijke maaltijden, op het gewicht en de gezondheidssituatie van mensen met risico op ondervoeding, wordt wetenschappelijk onderzocht door WUR FBR.

Voor Food Connect is dit project één van de onderwerpen in een breder voedingsbeleid. Onlangs heeft Food Connect de eetwaaier geïntroduceerd, waarmee klanten in staat worden gesteld om een lekkere maaltijd te kiezen met minder zout, suiker en vet. Om een goede smaak met minder zout te bereiken, wordt er samengewerkt met het consumentenpanel van WUR FBR. Lekkere, gevarieerde en gezonde voeding die thuis gemakkelijk te bereiden is, is een belangrijke drijfveer in de samenwerking tussen WUR FBR en Food Connect.