Exclusief interview met internationaal scheidsrechter Eric Braamhaar

16 mei 2017 - 13:33

“Het belangrijkste is een mooie en zorgeloze dag organiseren”, vertelt de rijssense Eric Braamhaar vol enthousiasme over de sportdag die hij met zijn eigen foundation organiseert op 19 mei 2017 in nijverdal. Eric Braamhaar, bekend als internationaal voetbalscheidsrechter, zet zich met zijn foundation in voor G-sporters, oftewel sporters met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Maar hoe ziet zijn carrière als scheidsrechter eruit en wat houdt deze sportdag precies in? We vroegen hem er meer over.

Eric Braamhaar floot zijn eerste voetbalwedstrijd op zijn 12e bij de F-pupillen van R.K.S.V. Rijssen en heeft hier de smaak te pakken gekregen. Hij is nu al 20 jaar internationaal scheidsrechter in het betaalde voetbal. “Ik vind het werk als scheidsrechter ontzettend leuk en ik heb hier ook veel van geleerd”, vertelt Braamhaar. “Je komt in veel verschillende situaties terecht, waarbij je altijd zelfverzekerd te werk moet gaan. Daarnaast loop je als scheidsrechter tussen de 8 en 11 kilometer tijdens een wedstrijd, waarbij je constante focus moet hebben. Om dit te bereiken trainen we minstens drie keer per week”.

Maar met alleen trainen red je het niet als scheidsrechter. “Voeding is erg belangrijk voor mij als sportman. Het is de motor van het lichaam en helpt mij om een topprestatie te kunnen leveren”, vertelt Braamhaar. Maar hij is niet de enige die zich hier mee bezighoudt, want ook de spelers houden rekening met hun voeding. “Ik heb de Champions League wedstrijd gefloten van FC Barcelona – de Rangers FC, voor 90.000 toeschouwers, in Camp Nou. Zonder twijfel de mooiste en indrukwekkendste wedstrijd die ik gefloten heb. Maar ik werd hier ook gewezen op het feit dat de spelers ontzettend fit zijn, vooral vanwege Messi die zo snel is, gewoonweg onnavolgbaar! Daarom kun je bij hem beter iets afstand houden om het goed te kunnen volgen. Zo is elke wedstrijd ook weer anders en uitdagend!”

de foundation

Maar naast zijn scheidsrechterswerk-zaamheden heeft hij de Eric Braamhaar Foundation opgericht, waarmee hij nu voor de derde keer een sportdag voor G-sporters organiseert. “Ik vind het geweldig dat ik onderdeel mag zijn van zo’n prachtige dag. De deelnemers schrijven zich in, lopen met hun teams onder Champions League muziek het veld op en beginnen met de gezamenlijke warming-up”, vertelt Braamhaar vol passie. “Vervolgens spelen ze wedstrijden op kleine velden, waarbij elk team één begeleider vanuit de foundation heeft. Het enthousiasme is prachtig om te zien, daar doen we het uiteindelijk allemaal voor!”

voeding is belangrijk

En ook voeding is op de sportdag weer een belangrijk onderdeel. “In de middagpauze gaan we altijd gezamenlijk warm eten”, vervolgt Braamhaar. “Hiervoor hebben we een samenwerking met Food Connect, die we, net zoals alle andere sponsoren, ontzettend dankbaar zijn. En het mooiste is dat de deelnemers echt genieten van de gerechten. Sommigen schepten gewoon voor de derde keer op en ik sluit mij geheel aan bij de mening van de deelnemers dat de gerechten van Food Connect heel smakelijk zijn”, sluit Braamhaar af.